Fotografera medvetet

Satt länge och tvekade om jag verkligen skulle publicera det här blogginlägget. Det var så längesen jag var ute och fotograferade att jag börjat undra om jag tröttnat helt på det. Det har jag inte, men det är inte utan att det här inlägget känns lite påtvingat. Ungefär som att ”det här får duga, jag har inget bättre att komma med”. Var ändå ute på Råå idag och trots avsaknaden av bra ljus och färg så fick kameran följa med. Det är nämligen ett av mina nyårslöften att kameran ska med oftare. Och den ska inte bara med. Den ska användas också. Därför finns här nu fyra mer eller mindre tvångsfotograferade bilder bara för att jag skulle ha något att lägga ut här på sidan. För att här inte skulle vara fyra gråa intetsägande rutor, så har jag dragit rätt mycket i reglagen i Lightroom för att försöka få lite liv i bilderna.

Varje gång en fotograf står inför att ta en bild måste han fråga sig: ”Varför tar jag denna bilden?” Om man tvingar sig att svara på denna frågan innan man trycker på avtryckaren, tror jag att man är på rätt väg mot att bli en bättre fotograf. Bilder tagna utan ett syfte blir ofta ganska meningslösa. Detta har inte jag hittat på. Det har jag läst någonstans, men jag tycker att det stämmer bra. Att i efterhand hitta på en mening med sina bilder fungerar ibland, men då har man inte skapat på ett medvetet plan. Alla kan ha tur att få till en bra bild då och då, men att planera och ”se” bilden innan man tar den, är det man strävar efter. Då kommer man kanske tillslut hem med tio bilder där sju är bra, istället för 50 där tre st är OK.

Då kommer frågan: Har jag fotograferat dessa fyra bilder ”medvetet”, eller är de bara skott rätt ut i luften? Idag känns det faktiskt som skott rätt ut i luften.

wpid-18022014-img_3144-2014-02-18-18-05.jpg

Badbryggan vid Villa Sjösäker vittnar om att badsäsongen inte riktigt kommit igång.

wpid-18022014-img_3146-2014-02-18-18-05.jpg

wpid-18022014-img_3154-2014-02-18-18-05.jpg

wpid-18022014-img_3179-2014-02-18-18-05.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s